Hur Framställs Kartong? Tillverkning av Kartong

Kartonger är en vara som vi kan ta för given. När vi beställer produkter från Internet kommer de fram till vår dörr förpackade prydligt inuti en kartong. Vi använder kartonger när vi flyttar till en annan lägenhet, och vi använder dem även för att slå in presenter till nära och kära under semestern. Dessa robusta lådor kommer väl till pass, men hur tillverkas de?

Även om räfflingen sätts in mellan två foder, består båda komponenterna vanligtvis av material från återvunnen kartong. Men en kartong måste börja någonstans innan den återvinns.

Allt börjar med träden. Vi vet alla att papper är tillverkat av träd, och samma gäller för kartong. Barrträd förvandlas till den bästa kartongen eftersom de har långa fibrer, som håller mer spänning och ger mer hållbara kartonger. Exempel på barrträd inkluderar gran och tall.

Vanligtvis producerar skandinaviska barrträd lådor av mörkbrun färg medan ryska barrträd skapar kartong som innehåller mörka fläckar och variationer av dess bruna färg.

Delvis återvunnet papper används ofta för att göra kartong. Det är inte bara bättre för miljön, det är också mjukare och lättare att forma.

Pappret kommer i stora rullar och matas genom två räfflade rullar – något som kallas en korrugeringsmaskin.

Nu när vi vet vilka träd som används, hur förvandlas de egentligen till kartong? Tja, först huggas träden till stockar, barken tas bort, och flisas. Därefter genomgår träden antingen mekanisk eller kemisk behandling.

Efter att flisen har brutits ner till en brun råvara som ska göras till papper eller kartong, börjar räfflingsprocessen. Detta är ett fint ord för den vågiga kartongbiten du ser mellan två raka papperslappar. Räffling gör kartongen stark nog att hålla material och motståndskraftig mot skador.

Efter att alla kartongbitar har blivit ordentligt räfflade och fodrade, sprayas kartonglådan med ett lim för att fungera som ett skydd, samt för att hjälpa till att montera den slutliga produkten i form av en låda.

Hur tillverkas wellpapp och kartong?

Kartong eller wellpapp är ett av de viktigaste förpackningsmaterialen som används idag. Det görs vanligtvis i en fabrik, där kartong och lim möts i tillverkningsprocessen för att göra den färdiga produkten.

Kvaliteten på kartong är baserad på antalet lager som finns i den, men vanligtvis finns det en enda bit av den skrynkliga kartongen som kallas en räffling mellan två platta kartonger. Du kommer att bli förvånad över att besöka en kartongfabrik genom att se de många pappersrullarna i anläggningen.

Att göra pappersmassan: Det första steget i varje papperstillverkningsindustri är att tillverka cellulosamassa av timmer, återvunnet träflis eller träspån som är råvarorna för papperstillverkning. Innan man gör pappersmassan måste man hugga ner träd för att förvandla virket till flis i en kvarn, som sedan förvandlas till massa med en maskin.

Vanligtvis används kemisk massa för att framställa den cellulosa som behövs för att göra stark kartong som används för förpackningar. Den vanliga kemikalien som används för är flytande natriumhydroxid tillsammans med andra ämnen och involverar tillagning av träflis. Vanligtvis kräver processen att tillverka kraftpappersfoder kemisk massaframställning, medan testpappersfoder kan tillverkas genom mekanisk massaframställning som involverar malning.

Tillverkning av papper: När den kemiska massaframställningen eller den mekaniska massaprocessen är över, matas massan in i pappersmaskinen, rullar och fibrer som extraheras från massan förvandlas till pappersrullar. Nu får det producerade pappret passera genom uppvärmda valsar för att dra ut eventuell fukt, och sedan packas det upp i rullar för att göras till kartongen som används för förpackning. Pappret kommer att användas som en liner såväl som en flöjt för att ge wellpappen dess styrka.

Räffling: När pappersrullarna når bruket där wellpapp kommer att tillverkas, delas papperet in i kvaliteter för att användas som räffling. Dessutom finns det olika typer av kartong baserat på papperskvaliteten. Under räfflingsprocessen värms först det medium kartongskiktet upp och matas sedan in i maskinen för att ge det ett skrynkligt eller vågigt utseende. Detta mellanlager kallas räfflor och det går mellan de platta yttre lagren i kartongen.

Montering: Det finns olika typer av maskiner som används för att tillverka kartong, men wellpappen hjälper till att göra den slutliga färdiga produkten, så vi kan kalla det en av de mest avgörande maskinerna för att genomföra processen. Beroende på vilken typ av kartong som valts av kunden kan det finnas två till tre lager av wellpappen närvarande. Den mest grundläggande designen inkluderar dock en räfflad inre liner eller räfflor limmad på två yttre liners.

De papper som används som liners är gjorda för att gå genom rullar för att platta ut dem och alla tre skikten inklusive flöjten möts vid limningsstationen. Här applicerar rullar lim på insidan av linersen samt på räfflorna som kommer från maskinen. Alla skikten är sedan vanligtvis gjorda för att gå genom en ångstation som binder de limmade skikten för att förvandla dem till en wellpapp.

Sedan matas den färdiga skivan genom en kraftig ugn för att torka ut eventuell fukt från skivorna. Ibland kan ett plastskikt eller ett majsstärkelseskikt appliceras för att göra papperet vattentätt. Och sedan kyls kartongen i en torkmaskin för att låta allt material stelna och komma på plats. Efter denna process är wellpappen eller papperet redo att förvandlas till en kartong.

Hur tillverkas cellulosa för kartong?

När träd är levande spelar cellulosa en viktig roll i en cells strukturella integritet. På samma sätt, när man gör kraftpapper eller kartong, måste cellulosan brytas för att ge flexibilitet.

Den grundläggande komponenten i all kartong är pappersmassa. Denna massa tillverkas ofta genom att slipa ner flis, så det finns ett behov av att bryta ner cellulosan innan du kan göra kartongen.

Detta görs antingen genom den mekaniska processen där träflisen mals genom en roterande sten, och detta bryter ner de enskilda cellulosafibrerna som sedan avlägsnas med vatten. Den mekaniska massatillverkningen kostar mindre, men produktionen genererar en högre ligninhalt.

Å andra sidan finns också den kemiska massaprocessen där tillverkningen av massa till kraftpapper sker med hjälp av kemikalier så att de enskilda cellulosafibrerna eller ligninet lätt kan sönderfalla. Vanligtvis används alkaliska kemikalier som sulfat eller sulfit för att producera massan med en låg mängd lignin vilket gör kartongen av hög kvalitet.

Lämna ett svar

Läs även...

  • Varför du bör Göra Högskoleprovet – Förklarat!

  • Varför Väljer folk Glasögon utan Bågar?

  • Hur du Planerar en Fabriksflytt – Flytt av Fabrik