Hur Tillverkas Aluminiumburkar?

Aluminium har använts sedan början av 1800-talet, men det har kommit långt sedan dess…

Aluminium kommer från en malm som kallas bauxit och har fått sitt namn från staden i södra Frankrike där det först bröts kommersiellt – Les Baux.

Även om det är ett grundämne, förekommer aldrig aluminium i sin metalliska form i naturen. Det finns i sammansatt form i stenar och jord.

Världens ledande produktionsområden för bauxit är Syd- och Centralamerika, Afrika och Australien.

Burkar för mat och dryck kan vara tillverkade av antingen två eller tre metallbitar.

Tredelade burkar, som var de första som utvecklades i mitten av 1800-talet, består av en cylindrisk kropp rullad av ett stycke platt metall med en längsgående söm (vanligen bildad genom svetsning) tillsammans med två burkändar, som är skarvas på vardera änden av kroppen.

Tredelade burkar kan tillverkas i nästan vilken praktisk kombination av höjd och diameter som helst. Denna process är särskilt lämplig för att göra burkar med blandade specifikationer eftersom det är relativt enkelt att ändra specifikationen för burk som görs.

Tvådelade burkar är gjorda av en skiva av metall som omformas till en cylinder med en integrerad ände. Till detta sys en lös ände för att slutligen stänga burken.

Processen med att reformera plåt utan att ändra dess tjocklek kallas ”ritning”. Processen att reformera en tvådelad burk till en med mindre diameter och därför större höjd, även utan att ändra dess tjocklek, kallas ”omritning”. Processen att tunna ut väggarna på en tvådelad burk genom att passera genom cirkulära formar kallas ”strykning”.

Dragna och strukna burkar kallas ”DWI” eller ”D&I” burkar. DWI-processen används för att tillverka burkar där höjden är större än diametern och är särskilt lämpad för att göra stora volymer burkar med samma grundspecifikation.

Lock till burkar kallas ”burkändar” eller helt enkelt ”ändar”. För en ringdragande ände kallas den huvudsakliga cirkulära delen av änden ett ”ändskal” medan ringdraget kallas ”fliken”.

På grund av de stora volymer som burkar tillverkas i måste statistiska provtagningstekniker användas för att kontrollera och kontrollera alla kvalitetsaspekter av burk- och sluttillverkningsprocesserna. Däremot kan videoskanning, ljus- eller trycktestning tillämpas på alla färdiga komponenter.

Råvaror för burktillverkning

Mat- och dryckesburkar kan vara tillverkade av antingen stål eller aluminium beroende på den exakta metoden för tillverkning av behållare. Råvarorna för båda dessa material förekommer naturligt i stora mängder över hela världen och detta gör att de färdiga materialen för burktillverkning är tillgängliga till relativt låg kostnad.

Stål för burktillverkning levereras antingen som plåt, vilket är stål med ett mycket tunt skikt av tenn elektrolytiskt utfällt på båda sidor, eller plåtfritt stål, där det inte finns något plåt. Både stål och aluminium är giftfria material och är därför idealiska för förpackning av livsmedel; de är båda också mycket lätta att återvinna efter användning. För många mat- och dryckesburkar är det nödvändigt att belägga metallen med ett organiskt material för att förhindra kemiska verkan mellan metallen i behållaren och produkten eller den yttre miljön. All metall levereras initialt till burktillverkningsfabriken i stora rullar.

1808

Aluminium upptäcktes av Sir Humphry Davy, mannen som uppfann gruvarbetarens säkerhetslampa och upptäckte massor av andra element.

1856

En metod för att tillverka aluminiumprodukter kommersiellt utvecklades, och kostnaden för att tillverka aluminium var så hög att den ansågs värdefull, som guld och silver! Det var så dyrt att Napoleon hade en ceremoniell middagsservering gjord av aluminium!

1958

Den första dryckesburken i aluminium tillverkades av Adolph Coors Company.

1961

Den lättöppnade änden (eller ringdragningen) introducerades.

1989

Stay-on-fliken – öppnaren som används idag uppfanns.

Lämna ett svar

Läs även...