Hur Tillverkas Polyester?

De flesta polyestrar är gjorda av petroleum från vilken de ingående syrorna och alkoholerna härrör. Vilka typer av processer som tillverkarna använder varierar och lite är känt om specifika tillverkningsprocesser, eftersom företagen vill hålla dem hemliga för att förbli konkurrenskraftiga. Här är en allmän beskrivning av hur polyester syntetiseras och framställs:

1) Polymerisation

Kondensationspolymerisation uppstår när syran och alkoholen reageras i vakuum vid höga temperaturer. Det polymeriserade materialet extruderas i form av ett band på ett gjuttråg eller kylhjul. Efter att bandet stelnat skärs det i chips.

2) Spinning

Flisen torkas och placeras sedan i behållare för smältning. Polyester är en ”smältspunnen” fiber, vilket innebär att den värms upp, extruderas genom spinndysorna och svalnar när den träffar luften. Därifrån är den löst lindad runt cylindrar.

3) Sträckning

Fibrerna varmsträcks sedan tills de är ungefär fem gånger sin ursprungliga längd för att minska sin bredd. Fibern lindas sedan på koner som filament eller krymps och skärs sedan i stapellängder

Variationer av Polyester

Olika fibrer kan skapas genom att göra ett eller flera av följande

1) Lägga till ett ämne som ger mindre glans--Polyester är en naturligt ljus fiber, men kan göras matt eller semi-matt genom att tillsätta ämnen.

2) Ändra formen på spinndysan – Den enklaste och vanligaste formen är en cirkel, men genom att ändra formen på spinndysan kan fyrkantiga, ovala och bönformade fibrer bildas. Man kan till och med skapa en ihålig fiber. De olika formerna påverkar fiberns hand och styrka.

3) Att dra ut den mer – Att dra ut fibern till fem gånger dess ursprungliga längd är normalt, men polyester kan sträckas ytterligare för att skapa den nu populära mikrofibern. Att dra ut det kan också påverka styrkan, elasticiteten och färgbarheten.

4) Lägga till färgämne – I sitt naturliga tillstånd är polyester en något transparent benvit. Att tillsätta färgämne i tillverkningsstadiet kan skapa lysande färger som elektrisk blått och atomärt rött.

5) Krympning – När fibern dras ut är den lång och slät. Krympning kan ge fibern mer textur och bulk och kan öka dess isoleringsegenskaper, såväl som dess elasticitet.

Att göra garn

Efter att själva fibern har skapats görs den till ett garn. Det finns två typer av polyestergarn: filament och spunnet. Filamentgarn tillverkas genom att man tar de långa polyesterfilamenten, grupperar dem tillsammans och sedan vrider dem för att göra dem tjockare och starkare. Ett monofilamentgarn har bara en lång polyesterfiber som inte är tvinnad.

Spunnet garn tillverkas ungefär på samma sätt som ett bomulls- eller ullgarn. De långa filamenten skärs med näven i korta bitar som kallas häftklamrar. Dessa kombineras sedan och spinns för att skapa ett garn som består av tusentals korta filament.

Blandningar

I detta skede kan polyester också kombineras med andra fibrer för att ge en mängd olika effekter.

Polyester och bomull är förmodligen den mest kända och populära blandningen. Polyestern hjälper tyget att behålla sin form och motstå fläckar och skrynklor. Bomullen gör tyget mer absorberande och bekvämt.

Polyester kombineras med ull för att ge den rynkbeständighet och formbeständighet i alla väder. Eftersom polyester är starkare än ull ökar det tygets hållbarhet och livslängd. Ullen bidrar med goda draperingsegenskaper och elasticitet.

Polyester och rayon är ett annat populärt blandningstyg. Även här gör polyestern tyget mer motståndskraftigt och hållbart, och hjälper det att behålla sin form. Rayonen ger en annan textur, har en bra hand, är bra att drapera och är absorberande.

Polyester och nylon ger ett starkt tyg på grund av nylons styrka och nötningsbeständighet och polyesters skrynkelfria egenskaper. Denna kombination ger ett garn som är starkt, hållbart, stabilt, lätt att tvätta och resistent mot mögel och insekter. Problem med denna blandning är dock att pilling kan förekomma, och den har inte så bra hand. Dessutom, eftersom varken nylon eller polyester är särskilt absorberande, kan tyget kännas vått och klibbigt i varmt eller fuktigt väder.

Vävning

Efter att garnerna är tillverkade skeppas de ut till textilfabriker för att vävas till tyg. Polyester kan göras till både vävda och stickade tyger.

Efterbehandlingsprocesser

Slutligen, efter att tyget är tillverkat, används ofta en eller flera av följande efterbehandlingsprocesser för att förbättra tygets kvalitet:

  • Värmeinställning – skapar en permanent form
  • Sjungande – förbättrar handen, minskar pilling och ökar smidigheten
  • Antistatisk finish – reducerar statisk elektricitet
  • Vatten- och fläckavvisande – ökar komforten och gör det lättare att rengöra; används även till regnkläder
  • Hartsfinish – ökar lättheten att sköta
  • Kalandrering – ökar jämnheten och minskar pilling
  • Prägling – skapar en design och/eller lyster

Historien om polyestertyg

Polyesterplast upptäcktes i ett DuPont-labb i slutet av 1930-talet, men vetenskapsmannen W. H. Caruthers lade den åt sidan för att arbeta med sin nyupptäckta nylon.

En grupp brittiska forskare tillämpade Caruthers arbete 1941 och skapade den första kommersiella polyesterfibern 1941 kallad Terylene. DuPont köpte de lagliga rättigheterna 1946 och skapade en annan polyesterfiber: den nu välbekanta Dacron. Eastman Chemical skapade en annan polyesterfiber 1958 kallad Kodel.

Marknaden för polyestertyg expanderade snabbt, till att i slutet av 70-talet inkludera de dubbelstickade byxdräkterna av polyester, fritidsdräkter, golfbyxor och andra plagg.

Vad är polyestertyg?

Liksom andra polymerer finns det många varianter av ”polyestrar”. Den mest populära är polyetylentereftalat, eller PET, som används flitigt i både förpackningar och kläder. Polyestrar definieras som långkedjiga polymerer kemiskt sammansatta av minst 85 viktprocent av en ester och en tvåvärd alkohol och en tereftalsyra. Termen hänvisar till många (poly)estrar (byggstensföreningen – många fetter och dofter är estrar).

Plasttillverkare producerar polyetenvariationer under distinkta handelsnamn – alltså Terylene, Dacron och Kodel som nämns ovan.

För att göra polyester till fibrer smältspinnas plasten, vilket innebär att plasten värms upp och tvingas genom spinndynorna till fibrer (en spinndysa är i huvudsak en industriell mekanism som liknar en spindels silkesspinningsorgan). Fibrerna sträcks till fem gånger sin längd, vanligtvis kombinerade till garn och sedan vävda eller stickade till polyestertyger.

Oavsett variation eller årtionde har polyestertyger alltid varit starka, töjbara och krympande, lätta att rengöra, snabbtorkande och resistenta mot rynkor, mögel och skavsår … en perfekt kombination för kläder.

Hur polyestertyg har förändrats genom åren

Så varför kändes vissa tyger för kläder från 70-talet annorlunda än dagens polyester? Mestadels var det den dubbelstickade karaktären hos polyestertyget som användes för dessa plagg och den relativt större storleken på fibrerna.

I verkligheten fanns det många underbara polyestertyger på 70-talet. Tygvalet vilade på plaggtillverkaren, som ofta ville hålla nere kostnaderna. Och eftersom trenderna under det ekonomiskt utmanande sena 70-talet gick mot att spara pengar och leva mindre formellt, lockades många till den mycket billiga fritidsdräkten.

Till skillnad från naturfibertyger är polyestertyger mycket starka och hållbara. De är vattentåliga och torkar på nolltid. Den är dessutom skrynkelfri. Till skillnad från ull krymper den inte. Det skrynklar inte heller lätt. Men eftersom de är hydrofoba eller vattenbeständiga, absorberar de inte svett och lämnar bäraren en fuktig, fuktig känsla. Det uppmuntrar också bakterietillväxt och får kläderna att lukta mycket snabbt som kanske inte tas bort med tvättcykler. Trots sina nackdelar är polyester fortfarande populär i sin ursprungli

Tillverkning av polyester

Polyester är i grunden plast i tygform. Polyester kommer från orden ”Poly” som betyder många och Ester är den grundläggande organiska föreningen av polyester. Eten, ett derivat av petroleum, används vid tillverkning av polyester.

Polymerisation

Polymerisation är den process genom vilken polyester tillverkas av huvudingrediensen i eten.
En ester som kallas dimetyltereftalat reagerar med alkohol som kallas etylenglykol i närvaro av en katalysator vid hög temperatur. Den resulterande monomeralkoholen kombineras med tereftalsyra vid höga temperaturer. Det polymeriserade materialet extruderas i form av ett långt band som är luftkylt. När bandet stelnat skärs det i pellets.
Pellets av polyester är termoplastiska vilket innebär att de kan värmas upp och formas om till olika former. Pelletsen placeras i en behållare och upphettas och smälts för att bilda en sirapsliknande lösning. Denna lösning läggs i en behållare med små hål som kallas spinndyssar. Lösningen extruderas genom spinndysor och kyls med luft för att producera kontinuerliga filament eller fibrer. Storleken och formen på spinndysorna avgör fibrernas diameter och form.
Fibrerna som kommer ut från spinndysorna är mjuka. De är värmesträckta upp till fem gånger sin ursprungliga längd. Denna process minskar deras bredd och ökar fiberns styrka, seghet och elasticitet. Det kommer inte längre att vara skört. Den lindas sedan på koner eller stora spolar redo att vävas eller krusas och skärs i stapellängder för att blandas med andra fibrer.

Tillverkning av polyestergarn

Det finns två typer av polyestergarn gjorda av polyesterfiber. De kallas filamentgarn och spunnet garn. Filamentgarn kan göras genom att gruppera de långa polyesterfilamenten och tvinna ihop dem för att göra ett långt monofilamentgarn som är tjockt och starkt. Spunna garn å andra sidan skapas genom att tvinna fibrerna som hur vi spinner bomull eller ull. De långa polyesterfibrerna skärs i korta bitar som kallas häftklamrar och kombineras. Och de spins ihop till ett garn.

Att göra blandningar

Polyester kan kombineras med andra fibrer för att göra en mängd olika blandningar. Den mest populära blandningen kan vara bomull och polyester. Bomull gör tyget mer absorberande och bekvämt medan polyester gör det mer fläckfritt och skrynkelfritt.

Polyester blandas även med ull för att göra det mer skrynkelfritt och öka tygets hållbarhet. Polyester och rayon är andra populära blandningar där kombinationen ger den en annan textur, gör den mer absorberande och en bra drapering. På samma sätt producerar polyester- och nylonblandningen stark, hållbar, lätt att tvätta och resistent mot mögel. Men eftersom båda dessa fibrer inte har absorptionsförmåga, är tyget av dessa blandningar inte idealiskt för varma och fuktiga klimat.

Lämna ett svar

Läs även...

  • Varför du bör Göra Högskoleprovet – Förklarat!

  • Varför Väljer folk Glasögon utan Bågar?

  • Hur du Planerar en Fabriksflytt – Flytt av Fabrik