Vad är Damaskeringstål [Damaskerat Stål]

Damaskeringsstål, eller damaskerat stål (Damascus steel på engelska) är en kombination av två eller flera stål som skiktas och smids ihop flera gånger. Denna kombination ger den funktionella och estetiska fördelar.

Den flerskiktiga smidda stålkompositionen ger Damaskus-stålet de många ringarna och linjerna i olika stålliknande färger; detta är en av anledningarna till att den är så populär. Stålen som används i Damaskerat stål är ofta en blandning av ett stål med hög kolhalt och ett stål med nickellegering. Det sistnämnde ger den utmärkt hårdhet och den senare ger den en seghet som motstår spröda brott och viss korrosionsbeständighet.

Historien om damaskeringsstål (Damascus steel)

Namnet ”Damaskus” kommer från dess gamla rötter, eftersom det troddes ha sitt ursprung i Damaskus-regionen i Syrien.

”Damaskus” går tillbaka till medeltida västerländska kulturer och hänvisar till en tidigare hantverksstil som först dök upp i Indien omkring 300 f.Kr. Detta hantverk var produktivt på den tiden, och var troligen uppkallat efter regionen som gjorde den berömd.

Runt den tiden introducerade den arabiska kulturen Wootz-stål till den syriska staden Damaskus där materialet ledde till en blomstrande industri inom vapen. Damaskus importerade Wootz-stål från Persien och Sri Lanka för produktion och användbarhet av hybridstålblad kända för sin seghet. Tydligen förstod sinnena bakom denna tekniska utveckling hur en kombination av olika metaller skulle skapa vapen med ökad styrka jämfört med de gjorda av rent stål.

Det är känt för sina unika mönster som bildas genom att smide olika typer av stål ihop som resulterar i en imponerande finish. Den har också en bra blandning av duktilitet och hårdhet som också gör den önskvärd för vissa applikationer.

Hur tillverkas damaskeringstål?

Damaskerat tillverkas vanligtvis inte i stor skala. Det är vanligare att damasker stål tillverkas av hantverkare med smidesutrustning. Processen börjar med att välja två eller flera typer av stål. Dessa relativt tunna bitar av stålet har sina oxider borttagna och läggs sedan i skikt ovanpå varandra på någon typ av alternerande sätt.

Därefter värms de rena, skiktade stålen till en smidestemperatur. När temperaturen har uppnåtts tillsätts flussmedel för att ytterligare rena oxiderna från stålet.

Efter tillsats av flussmedel görs smidessvetsar för att foga samman skikten. Detta görs vanligtvis med en hammare och städ eller en press. Hammaren och städet eller pressen används för att förlänga stålet genom att minska dess tjocklek. Sedan viks stålet på sig självt och processen upprepas, och den kan upprepas flera gånger tills önskat antal lager har uppnåtts. Det är också vanligt att vrida de svetsade lagren av stål vid denna tidpunkt för att öka mönstrets unika karaktär.

Efter alla dessa steg varmbearbetas stålet kontinuerligt tills önskade dimensioner uppnås. Olika värmebehandlingsprocesser används längs vägen för att kontrollera distorsion och uppnå önskade mekaniska egenskaper för den färdiga produkten.

Vad används damaskerat stål till?

Damaskeringstål används i hantverksmässiga metallprodukter som kräver formbarhet och hårdhet. En av de vanligaste användningsområdena är för knivtillverkning. Köksredskap och redskap är andra populära typer av Damaskerngstålprodukter. Ornament och smycken är också ibland gjorda av damaskerat stål.

Uppvärmning och efterbehandling

Nedan är listorna över de allmänna uppvärmnings- och efterbehandlingsprocesserna för beredning av damaskerat stål. Återigen, detaljerna varierar beroende på behov och önskemål, såväl som vilken typ av metaller som binds samman. De grundläggande processerna förblir alltid desamma.

Värmebehandlingen för damaskerat stål involverar en förinställd temperatur mellan 1 500 F (815 C) och 2 000 F (1100 C), beroende på bandningen, och en blandning av både cementit och austerntit.

 1. Förinställ ugnstemperatur därefter.
 2. Sätt metallblock i ugnen. Värm genom sin cykel till dess starttemperatur.
 3. Efter uppvärmning, blöt till kallt stål i tio minuter.
 4. Släck stål i olja. Överför till flytande kväve i en timme.
 5. Härda stål i en timme vid en temperatur av 350F (175 C). Detta måste göras två gånger.

Följande steg illustrerar den efterföljande efterbehandlingen.

 1. Applicera en finfinish på bladet.
 2. Etsa i 50/50 utspädd lösning av järnklorid och destillerat vatten utan förputsning. Lämna bladet i lösning i minst tio minuter.
 3. Ta bort och skölj bladet i rinnande vatten.
 4. Upprepa cykeln med fem minuters intervall tills du uppnått önskat resultat.
 5. Sänk ned bladet i trinatriumfosfat för att neutralisera finishen

Vad är damaskerat stål?

På sin mest grundläggande nivå är damasker stål en unik form av stål som har omväxlande ljusa och mörka korn i materialet och en hög kolhalt. Under antiken och medeltiden uppnådde stålblad från damaskerat stål legendarisk status. Även om kostnaderna har sjunkit i förhållande till gamla knivar, kan en modern damaskeringstålkniv fortfarande kosta dig en bra slant.

Tills det försvann på 1700-talet ansågs damaskerat stål vara ett av de finaste stålen i världen, vilket imponerade på korsfararna när de mötte sina motståndares svärd. Det går tillbaka till åtminstone det fjärde århundradet e.Kr., men möjligen tillbaka till det fjärde århundradet f.Kr. eller tidigare, denna form av damaskerat stål kunde överträffa samtida järn och stål på stridsfältet, tack vare dess ovanliga kombination av hårdhet och flexibilitet som kombinerade för att skapa tuffa, till synes okrossbara svärd.

Tyvärr, när fransmännen och deras indianska allierade massakrerade general Braddocks styrkor i skogen i Virginia, var det ursprungliga damaskerat stålet förlorat till historien.

Idag skapas det mesta av damaskeringstålet genom att kombinera två olika stål till unika mönster med mönstersvetsprocessen, ett något billigare sätt att tillverka stål i damaskering-stil och en metod som inte var okänd i antiken. Som sagt, den kemiska sammansättningen av mönstersvetsade damaskeringstålet, även om den fortfarande är hög i kol, avviker från antikens berömda tillverkning på grund av dess användning av olika källmaterial. Som sådan saknar den den exklusiva kombinationen av egenskaper som endast ses i traditionellt Damaskus-stål.

Är Damaskerat stål det starkaste stålet?

Trots sitt nästan mytiska rykte är damaskerat stål inte längre det starkaste stålet som finns tillgängligt idag. Som sagt, damaskerat stål av hög kvalitet är fortfarande mycket stark för de flesta applikationer.

Vad är det som gör damaskerat stål så speciellt?

Ovannämnda berömmelse av damaskeringstål uppstod från dess förmåga att överträffa ett brett spektrum av konkurrerande metaller tillgängliga för svärdsmeder under tidigare år. På grund av dess rykte och imponerande utseende har damaskerat stål förtjänat sin plats i pantheonen av metaller, tillsammans med guld, titan och vibranium.

Men idag har avancerad metallurgi resulterat i några nya stål som kan överträffa damaskerat stål på något sätt. Som sagt, en kniv av damaskerat stål kommer att vända huvudena varje gång den lämnar slidan, och på grund av den laminerade naturen hos mönstersvetsat stål tenderar dessa blad att bibehålla sina kanter mycket bra, tack vare de mikrotandningar som visas där varje korn möter nästa längs bladets kant.

Rostar damaskerat stål?

Eftersom damaskerat stål traditionellt tillverkas med hög kolhalt kan rost vara ett verkligt problem. Å andra sidan kallas rostfritt damaskerat stål ”rostfritt” av en anledning.

Lämna ett svar

Läs även...

 • Varför du bör Göra Högskoleprovet – Förklarat!

 • Varför Väljer folk Glasögon utan Bågar?

 • Hur du Planerar en Fabriksflytt – Flytt av Fabrik